HOMO HOMINI LUPUS EST

HOMO HOMINI LUPUS ESTУ четвртак 21. јуна 2012. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Беседећи на 36. зачало Јеванђеља од Матеја, Владика је одржао беседу снажног психолошког карактера, објашњавајући вернима, везу између мудрости с једне и доброте и љубави с друге стране у личности човека, на испуњењу Божијег послања, које се тиче и нас хришћана у овоме времену.

„Ево Ја вас шаљем као овце међу вукове, будите мудри као змије и безазлени као голубови (Мт. 10,16). Опстати као овца међу вуковима није лако, али није ни немогуће. Господ нас учи, да ће нас мудрост сачувати да не постанемо плен непријатељима Христовим. Безазленост ће нас сачувати да ми другима не постанемо као вукови, јер ову опсаност сведочи изрека Homo homini lupus est! Вук напада овце само када то мора, када је гладан, а човек претворен у вука граби увек, немајући обзира ка свом окружењу. Нажалост, неки су се полакомили, те су бивши међу вуковима и сами постали вуци. Али Господ посла немудре, да постиде мудре. Хришћанин, као икона Божија поучен Духом Светим у сваком тренутку зна да нађе меру ваљаног одговора на невоље који изазивају зли људи. Једино хришћани имају мудрост којој следује љубав. Без ове љубави би таква мудрост прерасла у глупост. Многи су императори били мудри, али нажалост и злобни. Зато је безазленост одлика наше мудрости. Да слушамо савест, да будемо мудри и безазлени, да имамо љубави и да се чувамо злих људи!“, био је позив и поука Владике Јована верном народу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Владика Јован је посетио братство Старе Милошеве Цркве у парохијском дому.

протођакон Мирослав Василијевић