КРШТЕЊЕ – ПОЧЕТАК НОВОГ ЖИВОТА

КРШТЕЊЕ – ПОЧЕТАК НОВОГ ЖИВОТАСветим тајнама, човек прима благодат Божију, да би могао живети животом Христовим. А овај живот започиње поновним рођењем човековим – водом и Духом, тј. светим крштењем, с тога је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, у недељу 9. по Духовима, на дан Светих мученика Трофима и Теофила, 5. августа 2012. године у храму Преподобне мати Петке Параскеве у Рогојевцу, крстио малу Љубицу, ћерку јереја Дејана Марјановића, пароха рогојевачког.

Како крштење дарује људима постојање у Христу и личност човекову утемељену у Христу, јер Христос је тај који нас је узео мртве од грехова наших и који нас уводи у живот истинити. Тако је дан крштења мале Љубице, дан њеног поновног рођења, јер како каже Свети Василије Велики: “Живот почиње крштењем и први дан је дан поновног рођења”. Вода крштења спира наше грехове, то је улазак у нови живот, свлачење старог човека и облачење новог човека. Крштење није само обред, омивање, прање то имају и друге религије.

По речима Преосвећеног Владике, мала Љубица је ступила у Цркву, постала члан Цркве, данас је њено духовно рођење. Велика је ово радост за Цркву Божију јер је добила новог члана. Она је крштењем добила све дарове Цркве, а највећи дар је да може да се причешћује.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Трудом, залагањем и неизмерном љубављу, родитељи мале Љубице, јереј Дејан Марјановић и његова супруга Зорица, уприличили су трпезу љубави за Преосвећеног Владику, свештенство, кума и госте.