СЛАВА ХРАМА УСПЕНИЈА СВ. АНЕ У СЕЛУ ЖИРОВНИЦИ КОД КРАГУЈЕВЦА

СЛАВА ХРАМА УСПЕНИЈА СВ. АНЕ У СЕЛУ ЖИРОВНИЦИ КОД КРАГУЈЕВЦАУ уторак 7. августa/25. јула, када наша Црква молитвено слави Успеније Свете Ане, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је на дан храмовне славе, Свету Архијерејску Литургију у селу Жировници код Крагујевца.

Обраћајући се присутнима Владика Јован је између осталог рекао да човек не може да угађа ни Богу, ни човеку, ако мисли да је он центар свега, и да се ништа без њега не може учинити, такав је човек сам себе осудио на пропаст, због своје себичности, самовоље.

Након заамвоне молитве пререзан је славски колач. Литургијско појање улепшали су гласови богослова, Богословије Свети Јован Златоусти, у Крагујевцу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Света Ана је кћерка свештеника Матана, од колена Левијевог, и Марије из Витлејема. Њени родитељи имали су још две кћерке: Марију, која се удала у Витлејем и родила Саломију, и Совију која се такође удала у Витлејем и која је родила Јелисавету, мајку Светог Јована Претече и Крститеља Господњег. Са својим мужем Јоакимом живела је 50 година без деце. А онда је Бог услишио њихове усрдне молитве и послао им је архангела Гаврила који је Светој Ани објавио да ће родити кћерку. И Ана, иако старица, одмах је зачела и заиста родила кћерку, и то какву кћерку – Пресвету Дјеву Марију. Упокојила се у Господу када је имала 79 година.