ПРОСЛАВА МАНАСТИРСКЕ СЛАВЕ ПРЕПОДОБНОМУЧЕНИЦЕ ПАРАСКЕВЕ КОД СТРАГАРА

ПРОСЛАВА МАНСАТИРСКЕ СЛАВЕ ПРЕПОДОБНОМУЧЕНИЦЕ ПАРАСКЕВЕ КОД СТРАГАРАПоводом манастирске славе преподобномученице Параскеве-Трнове Петке, 8. августа 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Петковица. Епископу су саслуживали Архимандрит Серафим из мансатира Благовештења рудничког, као и свештеници Архијерејског намесништва опленачког. Својим умилним гласовима Евхаристијску радост су улепшале и монахиње манастира Никоља, заједно са катедралним октетом „Свети Роман мелод“ из Крагујевца.

Честитавши славу игуманији ове свете обитељи мати Февронији и свима онима који су се окупили у овој светињи, Епископ је истакао важност душевног и телесног подвига, а такав подвиг је имала и угодница Божија Параскева. Човеку је могуће да побегне од овоземаљских чари само ако живи Христом. Човеку као бићу Божијем на земљи, више је дано него ли Анђелима на небесима, а то је евхаристијско сабрање у коме се са живим Богом сједињујемо и за вечни живот уписујемо.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После одслужене Свете Архијерејске Литургије пререзан је славски колач, а игуманија Февронија са свечарима приредила је послужење за свештенство и присутни народ.

Ђакон Остоја Пешић