СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТОГ ЛУКЕ У МЛАДЕНОВЦУ

СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТОГ ЛУКЕ У МЛАДЕНОВЦУУ Цркви Светог апостола и јеванђелисте Луке, која се налази на младеновачком гробљу, на дан истоименог светитеља и Светог Петра Цетињског 31. 10. 2012. године служена је Света Архијерејска Литургија.

Храм, који је скромних димензија, био је премали да прими велики број верника, који су дошли са жељом да са Његовим Преосвештенством Епископом шумадијским Господином Јованом, коме је салуживало свештенство младеновачког намесништва, учествује у Светој Литургији.

У својој беседи Епископ Јован говорећи о Светом апостолу Луки, истиче да се он удостојио да буде са Христом, да гледа лицем у лице Христа, да буде са Њим док је био на земљи а исто тако да буде сведок Његовог васкрсења. И то је управо оно што Свети апостоли потврђују, да не проповедају ништа што нису видели, већ Онога кога су очи виделе и руке опипале. То је довољан разлог да ми хришћани верујемо у Бога. Не измишљеног, већ оваплоћеног Бога. Бога који је сишао с неба међу људе, живео с њима и онога Бога који је управо учинио домострој како да се људи спасу и послао Сина свога Јединороднога да свет буде спасен кроз Њега.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије, Епископ Јован је у Цркви Светих праведних Јоакиме и Ане у Међулужју код Младеновца освештао крстове за куполе овог предивног храма у изградњи.

Обраћајући се присутнима Епископ Јован нам је поручио, да нам данашње освећење и касније постављење крстова буде подстрек, да када год пролазимо поред храма и када год улазимо у њега, да се сетимо да се ми крстом спасавамо и да нас је Господ преко своје крсне жртве највише загрлио, изљубио и призвао к себи.

Након тога приступило се трпези љубави коју су верници и свештенство младеновачког намесништва с љубављу припремили.

Петар Лесковац, ђакон