ФЕСТИВАЛ СРПСКИХ ВИНА ЛАЗАРЕВАЦ

ФЕСТИВАЛ СРПСКИХ ВИНА ЛАЗАРЕВАЦЦрквена општина Лазаревац учествовала је 10. новембра на четвртом по реду “Фестивалу српских вина”, који се под покровитељством Градске општине Лазаревац, одржао у старој хали Спортског центра Колубара. Црквена општина Лазаревац је на фестивалу учествовала први пут и многобројним љубитељима вина представила своја три производа: “Литургијско вино”, “Славско вино” и шљивову “Ракију”.

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована реализована је давнашња идеја прављења литургијског вина, са жељом да Богу принесемо род винограда као уздарје на Његове многобројне дарове из сопственог засада са нашег имања. До сада је слатко литургијско вино које смо користили у нашим храмовима углавном увожено из Грчке. Плаћано је скупо, а неретко се на његову испоруку дуго чекало. Благословом нашег Владике и трудом на првом месту свештеника Александра Новаковића и Марка Митића, направљено је литургијско вино. Вино је произведено од рода из засада винограда заједнице “Земља живих” у Брајковцу, уз несебичну помоћ винарије “Чворовић” (за сада ми немамо свој подрум) и технолога др Александра Петровића са Пољопривредног факултета. Судећи по похвалним реакцијама посетилаца Фестивала можемо бити задовољни и захвални Богу што је овај, не мали труд, наградио.

Овом приликом штанд на коме су били изложени наши производи посетили су председник Градске општине Лазаревац, господин Драган Алимпијевић, директор Канцелерије за сарадњу са црквама и верским заједницама, господин Милета Радојевић и председник Демократске странке Србије, господин Војислав Коштуница. Наш штанд а касније и Спомен костурницу Колубарске битке, на наше велико задовољство, посетио је и амбасадор Јапана у Србији, господин Тошио Цунозаки.

свештеник Владимир Димитријевић