ДУХОВНА ТРИБИНА У МЛАДЕНОВЦУ

ДУХОВНА ТРИБИНА У МЛАДЕНОВЦУДана 15. новембра 2012. године, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, црквена општина младеновачка организовала је духовну трибину на тему “Однос подвига и Литургије (Причешћа) у православној теологији”.

Гост овог предавања био је отац Виталије, духовник манастира Градац.

Ово Богоугодно сабрање у препуној сали црквене општине Младеновац бираним речима отворио је старешина Светоуспенског храма протојереј Слободан Кеџић и том приликом поздравио и пожелео добродошлицу оцу Виталију, који је се поред свих својих обавеза одазвао нашем позиву и имао ту част да одржи прво у низу предавања која су планирана да се одржавају у овом нашем храму.

Отац Виталије је своје предавање започео говорећи о подвигу, шта је заправо суштина подвига и које врсте подвига постоје. Затим је говорио да подвиг сам себи ни у ком случају не сме да постане циљ. Ако би подвиг постао циљ човеку у том случају човек се удаљава од свог Творца, уместо да му се приближава и да достигне “меру раста висине Христове”. Подвиг свој прави смисао задобија тек у Литургији, у Светој Тајни Евхаристије (св. Причешћу) које је предукус Царства Небеског и које треба да буде циљ сваком човеку. Царство Божије почиње управо овде на земљи, у Цркви, у Светој Тајни Причешћа у којој се сједињујемо са самим Богом, Господом нашим Исусом Христом. Отац Виталије такође је истакао да своје присуство на свакој Литургији верници треба управо да крунишу Светим Причешћем, да се сједињују са Христом што треба да буде циљ свакога верника, а не како је то раније схватано да се причешћују једном или два пута у току године.

Након завршеног предавања отац Виталије је са великом љубављу одговарао на разна питања везана за тему трибине као и на многа друга која су му постављали присутни.

Ратко Аврамовић, јереј