ХРАМ СВЕТОГ АПОСТОЛА ТОМЕ КОНАТИЦЕ

Црква Св. апостола Томе подигнута је 1875-6. године и више пута је претрпела страдања и оштећења за време ратова који су вођени у овом региону. За време Колубарске битке 1914. године граната је порушила олтарских део храма и кубе. Каснијих година се извршила делимична поправка храма који је служио за икупљање верника више села: Конатица, Пољана, Врбовна, Баљевца и Дражевца. До поновног оштећења цркве одлази током другог светског рата 1942. године и овога пута су страдала врата, прозори, кров и крстови, што је донекле поправљено за време службовања проте Лазара Стрижака. Прота Никола је Цркву споља окрпио и омогућио да се храм и даље користи за богослужење. 1980. године на парохију долази прота Милош Вукојевић. Парохијски дом је подигнут 1981. године. Међутим, приликом последњих земљотреса на овом подручју 1997. године, црква је поприлично оштећена изнутра, али и приликом НАТО агресије 1999. године, дошло је до поновног оштећења.

 

Његово преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован је одмах указао на преку потребу детаљног реновирања храма. Усвојен је пројекат који је урадила архитекта Љубица Бошњак из Београда. До краја 2006. године Црква је у потпуности обновљена. Црква је потпуно осветљена изнутра, а њену лепоту осветљава и оспољашње осветљење са двадесет рефлектора.

Дана 4. фебруара 2007. године Његово преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован је пред Свету Литургију извршио мало освећење храма, јер свети престо није померан приликом радова. Освећењу Цркве и Светој Литургији присуствовао је велики број људи и деце. На Литургији је свештеник Павле Анђелић произведен у чин протојереја. За време свечаног ручка додељени су ордени Светог Симеона и Карађорђа, као и грамате архијерејског признања најзаслужнијима за реновирање храма.

Након велике жртве и залагања пароха и парохијана, храм Светог апостола Томе је доведен у блиставо стање. На нама је да чувамо бештину нашиг предака, да чувамо наше Цркве, јер ћемо тако очувати и Христа у нашим срцима.