ЦРКВЕНА СЛАВА У ВЕЛИКИМ ЦРЉЕНИМА

ЦРКВЕНА СЛАВА У ВЕЛИКИМ ЦРЉЕНИМАУ среду, 08. маја 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Великим Црљенима, архијерејско намесништво Колубарско-посавско, на дан црквене и сеоске славе Светог апостола и јеванђелисте Марка. Епископу су саслуживали свештеници колубарско-посавског намесништва и гости из осталих епархија СПЦ. Литургијско сабрање је увеличано присуством великог броја ученика ОШ „Свети Сава“ из Великих Црљена, на челу са својом вероучитељем господином Ивицом Стојковићем. Свечаност сабрања и умножење благодати обогатило је рукоположење у свештенички чин ђакона Стевана Стевановића из Борче, којег је Епископ шумадијски и администратор жички поставио за војног свештеника Друге копнене бригаде у Краљеву, у Епархији жичкој.

Обративши се надахнутом беседом верном народу Преосвећени Владика је говорио о смислу наших Литургијских сабрања која морају бити достојна Бога и човека. Сабирамо се у Цркву Христову као Тело Христово да бисмо служили Литургију и приносили бескрвну жртву. То је могуће чинити на исправан начин само ако имамо истинско смирење, без кога нема праве и искрене молитве, нити праве хришћанске врлине. На врлину смирења нас највише упућују Свети оци, називајући је мајком свих осталих врлина. У срцу смиреног човека има места за Бога и другог човека. Смирење и љубав су и Бога свели на земљу. Тим смирењем и љубављу Бог се узвео на Голготу, а до Голготе га је довела наша нељубав. Владика је подсетио верне на опасност од лицемерја и лицемера, које је и Бог у Светом писму највише изобличавао. Супротна лицемерју је искреност, а таква мора бити наша молитва, искрена. У Литургији се зато мора искрено учествовати, не само присуствовати и посматрати је као представу. Новорукоположеног свештеника Стевана Стевановића, Владика Јован поучава да чува Цркву и благодат коју је задобио, јер Свештеник мора бити истински молитвеник пред Господом, а не глумац који игра неку улогу, па и то чини лоше јер се није до краја унео у улогу. Овај велики дар се може изгубити ако се не буде чувао. А сачуваће га и умножиће ако буде имао више вере, љубави, жртве, подвига, поста и одрицања у своме животу. Владика је јереја Стевана Стевановића подсетио и на специфичност његове службе, као војног свештеника.

После литије око храма Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован пререзао је славски колач у порти храма Св. Марка са овогодишњим свечаром Милетом Симићем. По завршетку Свете Литургије за окупљене вернике приређен је пригодан културно-уметнички програм у извођењу фолклорног ансамбла „Колубара“ из Великих Црљена и уприличена гозба љубави трудом пароха великоцрљеначког, Александра Глишића.