ДВЕСТА ГОДИНА ХРАМА У БЕЉИНИ

ДВЕСТА ГОДИНА ХРАМА У БЕЉИНИУ суботу 28. септембра 2013. године окупио се велики број народа са децом у селу Бељина око храма Светог архангела Михаила да обележи велики јубилеј двеста година од изградње храма. Прослава је почела дочеком Архијереја, Његовог Преосвештенства епископа шумадијског Господина Јована, који је служио свету Архијерејску литургију уз саслужење протојереја-ставрофора Светозара Иванчевића, протојереја-ставрофора Љубише Смиљковића, протојереја-ставрофора Виде Милића, протојереја Синише Марковића, протојереја Јовице Ескића, јереја Владимира Димића, ђакона Небојше Јаковљевића, ђакона Филипа Јовановића и ђакона Дарка Павловића.

Богослужење је улепшао хор Опленац из Тополе са диригентом Маријом Ракоњац.

На малом входу Епископ је наградио надлежног свештеника бељинског протонамесника Јовицу Ескића чином протојереја.

После прочитаног јеванђеља Владика је честитао окупљеном народу овај велики јубилеј а у беседи нагласио значај духовног живота у цркви и живо присуство у Светој литургији.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

На литургији се причестио велики број деце и верног народа, а на крају службе Епископ је наградио орденом Вожда Карађорђа председника црквене општине бељинске Милисава Јевтића и архијерејском граматом признања општине Сопот и Барајево.

У порти храма, после свете литургије, уследио је предиван уметнички програм уз учешће певачких и фолклорних група и наступ наших познатих глумаца Небојше Дугалића који је говорио монолог из дела Светог Владике Николаја и Радоша Бајића који је на опште одушевљење свих окупљених честитао велики јубилеј једном предивном песмом а у току трпезе љубави и низом народних песама што је још више развеселило све окупљене.