АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПОМЕН КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ НА ОПЛЕНЦУ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПОМЕН КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ НА ОПЛЕНЦУНа дан Светог апостола и јеванђелиста Јована Богослова, 09. октобра 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог вел. муч. Георгија на Опленцу.

Епископу су саслуживали Митрополит акардијски Василије и Епископ сафитски Димитрије, ректор крагујевачке Богословије протојереј-ставрофор Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, Архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, пензионисани свештеник младеновачки, протојереј-ставрофор Милун Алексић, пензионисани свештеник јунковачки, са свештенством и ђаконима Епархије шумадијске.

Свету Архијерејску Литургију су певале монахиње манастира Никоља заједно са црквеним хором Опленац.

На Светој Архијерејској Литургији су присуствовали престолонаследник Александар са својом супругом Катарином, бивши привремени управник Задужбине Владан Живуловић, као и велики број деце из Основне и Средње школе у Тополи.

Обративши се верном народу Епископ Јован је истакао важност Свете Литургије која сједињује Бога са човеком, која своди Бога на земљу међу људе. Пожелевши топлу добродошлицу представницима сиријске Цркве Епископ Јован је уступио реч митрополиту Василију који је рекао да је српски народ остао чврст и топао у вери без обзира што су многи покушали да га униште. Сиријски народ је попут српског и поред многих мука и невоља сведочи и сведочиће име Христово. Хришћани се моле за мир целог света, без обзира на националност.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Након завршетка Свете Архијерејске Литургије служен је парастос и помен на гробу Краља Александра I Карађорђевића, а по завршетку организовано је послужење и ручак за госте од стране управника Задужбине Краља Петра I Карађорђевића, Господина Драгана Рељића.

ђакон Остоја Пешић