АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КОВАЧЕВЦУ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КОВАЧЕВЦУУ четвртак, 10. октобра 2013. године, када наша Света Црква молитвено прославља Светог мученика Калистрата, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном Преносу моштију Светог оца Николаја у Ковачевцу код Младеновца.

Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник младеновачки јереј Жељко Ивковић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј Слободан Кеџић, јереј Зоран Алексић и ђакони Иван Гашић и Марко Јефтић. Литургијско славље увеличао је хор „Благовести“ из Рајковца под вођством госпође Љиљане Миловић.

Тумачећи одломак из Јеванђеља по Матеју, наш Владика је верном народу појаснио значење вере жене Хананејке. Епископ Јован је нагласио да је поука ове перикопе за сва времена и за сваког хришћанина да шта год да учинимо и у каквој год невољи да се нађемо јака вера у Господа Христа, односно сам Христос нам једино може помоћи. Не треба тражити помоћ од лажних богова и људи који им служе. „Потребно је имати велико смирење и стрпљење као Хананејка и Господ је ту да нам каже: Велика је вера твоја; нека ти буде како хоћеш!“, нагласио је Владика.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Након Литургије организован је, од стране пароха ковачевачког протојереја Милорада Вуловића, ручак у ресторану „Језеро“ у Марковцу.

ђакон Марко Јефтић