ОСВЕЋЕЊЕ ЗЕМЉИШТА ЗА ЦРКВУ У КРУГУ БОЛНИЦЕ У АРАНЂЕЛОВЦУ

ОСВЕЋЕЊЕ ЗЕМЉИШТА ЗА ЦРКВУ У КРУГУ БОЛНИЦЕ У АРАНЂЕЛОВЦУУ понедељак 28. октобра 2013. године, у поподневним часовима Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован освештао је место и поставио крст за нови дом Господњи у Аранђеловцу. Црква ће се градити у кругу аранђеловачке болнице, а биће посвећена свештеномученику Јоаникију (Липовцу), митрополиту црногорско- приморском, који је средином јуна 1945. године мученички пострадао у Аранђеловцу од стране комунистичког режима.

Освештавању земљишта за нову цркву присуствовали су, поред сабраног народа и медицинског особља, Министар грађевинарства и урбанизма у Влади Рерублике Србије Г. Велимир Илић, председник Општине Аранђеловац Г. Бојан Радовић и председник Општине Топола Г. Драган Јовановић.

По завршеној молитви, владика Јован је изразио радост што се подиже нови дом Господњи у Аранђеловцу и то други у шумадијској Епархији при Здравственом центру (након храма у Смедеревској Паланци који је недавно освећен). Радост је још већа што је овај храм посвећен свештеномученику Јоаникију, који је и пострадао у Аранђеловцу и чије се мошти налазе негде подно Букуље, где је и сама болница и будућа црква.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Након Владике, сабраном народу се обратио и Министар Велимир Илић рекавши да су цркве веома потребне при нашим болницама, те да ће он и његово Министарство свесрдно помоћи у подизању цркве у Аранђеловцу, граду који је и велики туристички центар.

После кратког програма, Владика Јован је освештао нову операциону салу аранђеловачке болнице намењену лапароскопским интервенцијама.

јереј Александар Миловановић