ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У ЛАЗАРЕВЦУ

ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У ЛАЗАРЕВЦУУ понедељак 27. јануара 2014. године у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу прослављен је Свети Сава, први српски архиепископ. И ове године мноштво ученика основних и средњих школа у Лазаревцу потврдило је да се Свети Сава на прави начин вратио међу своје сународнике, и да је њихов омиљени заштитник. Велики број ђака се, на дан своје школске славе, са великом радошћу причестио. На крају Литургије мноштво ученика и верника,заједно са свештенством храма, учествовало је у резању славског колача. Ако смо се некада запитали који су резултати увођења верске наставе у наше школе, сада смо сведоци ових резултата, који се огледају у активном учешћу ученика у Литургијском Сабрању. Литургијско славље се потом из храма пренело у школе лазаревачке општине, где су свештеници, заједно са учитељима, наставницима, професорима и ученицима, резали славске колаче и присуствовали пригодним програмима припремљеним у част највећег српског Просветитеља.

У Центру за културу у Лазаревцу, традиционално је организована свечана Светосавска академија. До сада је сваке године једна од школа са територије наше општине припремала свечану академију у част школске славе. Ове године концепција прославе је промењена, те је поред ОШ „Рудовци“ из Рудоваца, којој је припала част да организује академију, учешће у организацији узео и црквени хор „Свети Димитрије“ из Лазаревца, као и лазаревачко позориште ПУЛС театар. Програм академије осмишљаван је под будним оком директорке ПУЛС театра, госпођице Иване Недељковић. У име свештенства Колубарско-посавског намесништва на самом почетку прославе присутнима се поздравним говором обратио свештеник Владимир Стојковић. Сарадња цркве, школе и позоришта у Лазаревцу као и присуство великог броја публике, учинило је ову академију најсвечанијом до сада.

Већ другу годину за редом учешће у програму узели су и вероучитељи Колубарско-посавског намесништва, који су у току првог полугодишта организовали ликовни наградни конкурс за ученика верске наставе под називом „Лик Светога Саве“. Поклоне награђеним ученицима доделио је свештеник Влада Димитријевић, координатор за верску наставу Колубарско-посавског намесништва. Ликовне радове који су ушли у ужи избор наградног конкурса посетиоци су могли да посете у изложбеном простору галерије Симонида, у Центру за културу у Лазаревцу. Овом приликом најављено је и отварање школе иконописа у парохијском дому у Лазаревцу.