ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У АЗАЊИ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У АЗАЊИДан Светога Саве и ове године је, у Азањи, обележен на начин који приличи величини нашег првог архиепископа и учитеља и највећег Србина који је ходио овоземаљским стазама. Света Литургија, у месном храму Св. бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана, је окупила велики број деце, њихових родитеља и наставника.

Деца су узела активно учешће у Св. Литургији, коју су служили Драгиша Јелић, протојереј- ставрофор, и Дејан Ненадовић, јереј. На Литургији је Светосавску посланицу Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, прочитао јереј Дејан Ненадовић. По завршетку заамвоне молитве свештенослужитељи су извршили обред резања славског колача, а по завршеној Литургији чланови Дечјег хора Св. Врачи отпојали су неколико пригодних песама посвећених Светом Сави. Након тога су свој деци која су присуствовала Св. Литургији уручени пригодни поклони.

Окупљен верни народ и деца су из храма отишли у сеоски Дом културе где су ученици ОШ „Радомир Лазић“ извели пригодан програм у част првог српског учитеља и просветитеља Св. Саве. Свечаној академији претходила је молитва свештеника и обред благосиљања и резања славског колача. Присутнима се обратио пригодним речима прота Драгиша честитајући свенародну славу Св. Саву и истакао заслуге Св. Саве за српски народ, његову веру и културу. Између осталог прота је захвалио свој деци која су уложила превелики труд у припремању академије и тиме показали свима како су достојни наследници својих предака и прави СВЕТОСАВЦИ.

По завршеној академији ученици су све присутне послужили славским колачем и житом, пожелевши свима да се остваре речи светосавске химне: „Да живимо сви у слози, Свети Саво ти помози…“

Бојан Стојадиновић, вероучитељ