ОСВЕЋЕЊЕ ПРИДВОРНЕ КАПЕЛЕ СВЕТОГ ЈОВАНА ПРОРОКА, ПРЕТЕЧЕ И КРСТИТЕЉА

ОСВЕЋЕЊЕ ПРИДВОРНЕ КАПЕЛЕ СВЕТОГ ЈОВАНА ПРОРОКА, ПРЕТЕЧЕ И КРСТИТЕЉАГосподе који владаш, Боже и Спаситељу наш, узданицо свих крајева земље, услиши нас грешне који ти се молимо и пошаљи свог Пресветог и Свемоћног Духа коме се клањамо и освети овај храм. Испуни га вечном светлошћу. Изабери за стан своје славе...

Овим речима из молитве којим се храм освећује, освећено је још једно станиште Духа Светог Животворног. Пропевао је још један олтар саздан у славу Бога Живог. Тиме је духовна вертикала која везује земљу са небом, човека са Творцем својим, обогаћена са још једном нити која неће овешчати, нити ће се покидати до конца времена. Град на Лепеници постао је богатији тако за још једно светилиште.

У суботу 8. фебруара, верни народ, свештенство, архијерејски намесници, окупљени на месту који је слика лепоте Царства Божијег, где се на најдивотнији начин спајају небо и земља, где се уз молитвену симфонију приноси најсветија бескрвна жртва којом се прославља Бог у Тројици, где се три хришћанске врлине вера, нада и љубав отеловљују на најбољи могући начин, били су сведоци најсвечанијег тренутка, освећења придворне капеле при резиденцијалном конаку Епископа шумадијског, посвећене Светом Јовану, Пророку, Претечи и Крститељу Јовану. Освећење капеле и Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење: протојереја – ставрофора др Зорана Крстића, протојереја – ставрофора мр Рајка Стефановића, протојереја – ставрофора Зарија Божовића, и протојереја – ставрофора Милована Антонијевића.

После Свете Литургије и освећења капеле, Преосвећени Владика Јован уприличио је трпезу љубави за свештенство и верни народ.

Срећко Зечевић, јереј