ЛИТУРГИЈСКО СЛАВЉЕ У МАНАСТИРУ ЈОШАНИЦИ

ЛИТУРГИЈСКО СЛАВЉЕ У МАНАСТИРУ ЈОШАНИЦИУ недељу, 02. фебруара, на дан када Света Црква прославља преподобног и богоносног ова нашег Евтимија Великог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор епархије жичке Г. Јован служио је Св. Архијерејску Литургију у храму манастира Св. Николаја Мирликијског – Јошаница код Јагодине; поводом имендана игумана ове Св. обитељи – архимандрита Евтимија.
Без обзира на хладно време и јак ветар мноштво верујућег народа са свих страна сабрало се у овом манастиру да дочека свог вољеног Владику и да са њим подели радост евхаријстијске чаше и празника.

На Св. литургији Епископу су саслуживали гости из Украјинске православне цркве Московског патријархата: архимандрит Венијамин, игуман манастира Гореча у Черновцима и јеромонах Никита, придворни монах на двору митрополита чернивецко – буковинског; као и архимандрит Доситеј, игуман манастира Гргетег – епархија сремска и јеромонах Петар, сабрат манастира Заова – епархија браничевска. Великољепију Св. литургије, уз предивно служење Преосвештеног Господина Јована, употпунило је појање мушког црквеног хора који су нам довели драги гости из Украјине.

По прочитаном Евађељу Епископ је присутне поучио о потреби непрестаног сусретања са Христом, покајања и смирења, јер само смирен човек у могућности је да види лице Божије.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

После заамвоне молитве, Епископ је пресекао славски колач и аримандриту Евтимију пожелео дуг живот и добро здравље да би што више послужио на корист Св. цркве и што дуже управљао овом Св. обитељи.

Након Св. литургије заједница сабрана око Епископа из храма је прешла у манастирску трпезарију да би са својим Владиком поделила и трпезу љубави коју је приредило братство манастира. У току трпезе гости из Украјине уручили су Епископу вредне дарове на којима се Епископ захвалио и видно потрешен обећао украјинској цркви и народу искрену молитвену подршку у овим трешким часовима за Украјину и њен народ.

Видно расположен и задовољан Епископ Јован у поподневним часовима, благословивши игумана, братство и присутне, напустио манастир са искреном жељом да овај манастир напредује у славу Божију а на корист наше Св. цркве.

Јеромонах Макарије, сабрат манастира Јошанице