ПРОСЛАВА СВЕТИХ ЧЕТРДЕСЕТ МУЧЕНИКА СЕВАСТИЈСКИХ У ПРИДВОРНОМ ХРАМУ У КРАЉЕВУ

ПРОСЛАВА СВЕТИХ ЧЕТРДЕСЕТ МУЧЕНИКА СЕВАСТИЈСКИХ У ПРИДВОРНОМ ХРАМУ У КРАЉЕВУУ суботу, 22. марта 2014. године, на празник светих четрдесет мученика Севастијских, прослављен је храмовни празник придворног храма Епископског двора у Краљеву. Свету Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и Администратор Епархије жичке Г. Јован, уз саслужење архимандрита Тихона, игумана манастира Студенице, архимандрита Арсенија, придворног монаха, протојереја-ставрофора Љубинка Костића, Томислава Милинковића, Мирослава Јаковљевића и јереја Ђорђа Лазаревића, као и ђакона Ивана Гашића и Александра Грујовића, као и молитвено присуство великог броја свештенства, монаштва и верног народа Епархије жичке. На крају Свете Литургије пререзан је славски колач и освећено славско жито.

Након Свете Литургије у свечаном салону Епископског двора архимандрит Арсеније поздравио је Његово Преосвештенство и захвалио на указаној архипастирској љубави и молитвеном заступништву. Затим је уследио краћи музички програм, а након њега трпеза љубави, којој се придружио Његово Преосвештенство Господин Г. Порфирије, викарни Епископ јегарски.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Придворни храм налази се у склопу Епископског двора Епископа жичких у Краљеву, чији су темељи освећени 2007. године, а који је освећен великим освећењем наредне, 2008. године, свештенодејством блаженопочившег Епископа жичког Хризостома. Епископ Хризостом је овај храм посветио светим мученицима Севастијским у спомен почивања моштију Светог Саве у истоименом храму у Великом Трнову у Бугарској, с обзиром на то да је Саборни храм посвећен Светом Сави, првом Архиепископу српском. Владика Хризостом је у потпуности украсио и уредио придворни храм, у којем је свакодневно богослужио. Због болести блаженопочивши Владика није стигао да завршио живописање храма. У придворном храму налази се честица моштију светих четрдесет мученика.

из канцеларије Епархије жичке