ЈАГОДИНСКА ГИМНАЗИЈА “СВЕТОЗАР МАРКОВИЋ” У КРАГУЈЕВЦУ ОСВОЈИЛА ПРВО МЕСТУ НА КВИЗУ ИЗ ВЕРСКЕ НАСТАВЕ

ЈАГОДИНСКА ГИМНАЗИЈА “СВЕТОЗАР МАРКОВИЋ” У КРАГУЈЕВЦУ ОСВОЈИЛА ПРВО МЕСТУ НА КВИЗУ ИЗ ВЕРСКЕ НАСТАВЕНакон одлагања због ванредне ситуације у Републици Србији услед великих поплава, најбољи средњошколци Шумадијске епархије окупили су се 31. маја 2014. године у престоном граду Крагујевцу и у Духовно-едукативном центру светог Јована Златоуста учествовали на квиз-такмичењу у познавању градива из Изборног предмета – Верске наставе за текућу школску годину.

Пошто су сви учесници и гости овог фестивала духовности и науке отпевали тропар Вазнесења Господњег, уследио је поздравни говор домаћина и ректора Богословије светог Јована Златоуста у Крагујевцу, високопречасног протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, професора Универзитета у Београду. Отац ректор је пренео поздрав и очински благослов Његовог преосвештенства епископа шумадијског господина Јована, као и његово жаљење што због других важних обавеза није у могућности да подели радост учешћа у квизу из веронауке и задовољство сусрета са средњошколцима који су пуни вере и љубави према својој цркви дошли да се духовно окрепе и одмере снаге у знању али и логичком размишљању у играма које су их чекале. Пре почетка такмичења, присутни су се молитвено сетили и браће и сестара – ученика и наставника верске наставе из поплавама веома угрожених подручја, који нису могли да узму учешће у овом скупу, а затим је надметање могло да отпочне!

Најбоље екипе епархије подељене су у две групе и тако упућене на учешће у два полуфинала. После узбудљивог надметања, четири екипе су избориле пласман за учешће у великом финалу. То су екипе Друге крагујевачке гимназије, Економске школе у Крагујевцу, Хемијско – технолошке и прехрамбене школе “Жикица Дамњановић” из Смедеревске Паланке и Гимназије “Светозар Марковић” из Јагодине. Финале је очекивано било прилично изједначено. Све школе показале су одлично знање и разлика у прикупљеним поенима била је прилично занемарљива. И тако је било кроз игре питалица и откривалица у којима се тражило знање из области Старог завета, Новог завета, историје хришћанске и Српске православне цркве, а посебно из периода живота и рада великог жупана Стефана Немање – светог Симеона Мироточивог. Повод за овакав избор из огромне ризнице историјског предања Цркве је чињеница да овог лета Господњег Црква обележава велики јубилеј – девет векова од рођења овог великог владара - светог утемељитеља и истинског оца српске нације у Средњем веку те оснивача најсветородније владарске лозе у нас - династије Немањића. У паузама између игара квиза наступили су ученици крагујевачких средњих школа, нарочито музичке школе “Др Милоје Милојевић”, које је представио наставник верске наставе, господин Предраг Обровић. Они су својим гласовима и звуцима својих инструмента испунили и оплеменили време и простор, као и душе свих присутних, зрачећи позитивном енергијом и чинећи да се сви осете учесницима великог празничног догађаја духовности, науке и уметности. И док је у првом делу квиза ситуација била помало досадна, у његовом другом делу догодио се голем обрт и потпуна доминација једне екипе! Наиме, у играма асоцијација у којима није довољно представити научене чињенице и податке из лекција, екипа јагодинске гимназије показала је завидан ниво логичког размишљања и повезивања појмова. На овај начин, ова екипа се са до тада последњег места, као феникс из пепела муњевито винула на прво место и на њему се не само одржала до краја, већ константним напретком кроз наредне игре њиме суверено загосподарила. Радости победничке екипе није било краја! Ђаци Гиманзије “Светозар Марковић” из Јагодине - Катарина Радивојша, Никола Јаковљевић и Јасна Костић – однели су убедљиву победу којом су доказали да су достојни представници града Јагодине и Архијерејског намесништва беличког на које њихова школа и град треба да буду поносни. Друго место је освојила екипа Хемијско – технолошке и прехрамбене школе “Жикица Дамњановић” из Смедеревске Паланке, а на трећем месту се нашла екипа Економске школе у Крагујевцу.

Након проглашења победника и међусобног честитања, те поделе награда, уследио је подравни говор домаћина, оца  Мирољуба Миладиновића који је указао на љубав Божију која нас окупља и инспирише да је и сами имамо у себи, те да је несебично упућујемо према ближњима као и према целом свету, ширећи тако позитивну енергију Еванђеља Христовог, а све зарад борбе против зла, греха и смрти и последње победе која ће припасти Благоме Богу и праведнима Његовим. Овиме је завршен званични део такмичења. Учесници су наставили дружење на обеду љубави, трпези која је послужена у трпезарији крагујевачке богословије, срећни и задовољни што су богатији за једно изузетно важно искуство – сусрета са ближњим, сусрета са Богом!

Вероучитељ Угљеша Урошевић