ХРАМ СВ. ЛУКЕ У СУБЈЕЛУ КОД КОСЈЕРИЋА

ХРАМ СВ. ЛУКЕ У СУБЈЕЛУ КОД КОСЈЕРИЋАДана 22. јула 2014. године када наша Света Српска Православна Црква прославља и празнује Св. свештеномученика Панкратија и Св. Теодора, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован извршио је канонску посету храму Св. Луке у Субјелу код Косјерића.

Том приликом Његово Преосвештенство Епископ Јован осветио је фреске у храму које су дело протомајстора Драгомира Марунића, затим је осветио звоник из 19-ог века који је обновљен трудом и љубављу добротвора Стева Пантовића из Мионице.

По освећењу фрески и звоника Епископ Јован је служио Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање тројице свештеномонаха и тројице свештеника из жичке и ваљевске епархије. У току Свете Литургије Његово Преосвештенство Господин Јован је одликовао протонамесника Првослава Буквића пароха драгојевачког у чин протопрезвитера, надлежног пароха протопрезвитера Милутина Стевановића правом ношења напрсног крста. Господину Стеву Пантовићу уручена је грамата захвалности као једном од задужбинара.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После Свете Литургије верни народ парохије субјелске заједно са својим свештеником уприличио је трпезу љубави након које је Преосвећеном Владици уручен поклон као знак пажње, љубави и захвалности свом Архијереју због уприличене посете коју је овај народ дуго очекивао.