О. ОНУФРИЈЕ (ВРАНИЋ) ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ У ОШ “СВЕТИ САВА”

О. ОНУФРИЈЕ (ВРАНИЋ) ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ У ОШ “СВЕТИ САВА”Поводом Ваведења, славе манастира Хиландара у среду 03. децембра 2014. године, о. Онуфрије (Вранић) одржао је у ОШ "Свети Сава" у Крагујевцу предавање за ученике VIII разреда о манастиру Хиландару, његовом духовном значају за српски народ, културу и веру, о најважнијим историјским чињеницама везаним за ову светињу и о улози и значају манастира Хиландара у животу савремених људи, којој припада и ова генерација ученика.

Сама идеја да се у школи одржи овакво предавање, где ће као гост предавач учествовати јеромонах Онуфрије који је био сабрат Светогорског братства, ја наишла на пуну подршку актива наставника друштвених наука, као и школске управе. Предавању су присуствовали директорка школе, организатори наставе, вероучитељ, надлежни свештеник.

Ученици су са интересовањем слушали предавање о. Онуфрија које је говорио најпре о историји Свете Горе почевши од предхришћанског историјског периода објашњавајући прво етимологију назива Атос.. Водећи ђаке кроз историју, о. Онуфрије је обрадио свих дванаест политичких раздобља у историји манастира Хиландара, те као увод у главну тему, важности овог манастира за наш народ, посебно обрадио период Отоманског ропства, који је завршен мудрим настојањем краља Александра Обреновића који окупљао монаштво и санирао све дугове манастира према иностраним повериоцима, чиме је Хиландар поново постао власништво српског народа.

О. Онуфрије је врло тељито говорио о организацији монашког живота и живописним примерима ђацима, који никад нису видели манастир, дочарао један дан монашког живота у Хиландару. Све ово је изазвало велико интересовање ђака који су након предавања постављали најразличитија питања од тога: зашто је наш најважнији манастир изграђен у Грчкој, а не у Србији, зашто монаси посте… до тога ко је и зашто поставио забрану женама да посете Свету Гору.

Предавање је оставило упечатљив утисак на ученике, те је јасно изразило потребу за једним новим предавањем које би третирало проблем монаштва за шта су ученици исказали велико интересовање. ОШ Свети Сава је захвална о. Онуфрију на његовом труду и жељи да подржи Верску наставу и своје време посвети деци.

протођакон Мирослав Василијевић