ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ НА СЛАВИ МАНАСТИРА КАЛЕНИЋ

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ НА СЛАВИ МАНАСТИРА КАЛЕНИЋУ четвртак 04. децембра 2014. године, када Црква Божија прославља Ваведење Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленићу. Епископу су салуживали: протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, архијерејски намесник лепенички и вд. левачки протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј Бојан Димитријевић, протојереј Мирослав Филиповић, ђакон Огњем Козлина и ђакон Небојша Јаковљевић. Литургијско појање увеличао је октет из Крагујевца. Светиј Архијерејској Литургији присуствовао је велики број верника, који су се на крају св. Литургије сјединили са Васкрслим Господом кроз свету тајну причешћа.

Након прочитаног Јеванђеља у духовној поуци окупљеним верницима обратио се протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, истакавши важност љубави и доброте код сваког човека, љубави човека према Богу и љубави човека према човеку. Даље у беседи отац Зоран је нагласио да волимо друге људе, али та љубав према другим људима, није нешто што је додатак нашем животу, да ми сматрамо да треба најпре да волимо себе па ако се неко задеси у нашем животу кога ћемо волети онда је то добро јер ће бити украс и додатак нашем животу не браћо и сестре. Оно што нам Господ каже да нам је потребно јесте ова констатација да не можемо да живимо људски ако другога не волимо и да је то начин постојања човека да Господ жели видети нас у заједници са Њим.

После великог входа уследило је рукоположење ђакона Огњена у чин презвитера, по завршетку Херувимске песма Преосвећени Владика Јован упутио је речи поуке ђакону Огњену, о узвишености, важности и одговорности свештеничког чина. Даље у својој поуци Преосвећени је истакао важност Благодати коју данас прима на себе и постаје слуга Божији јер га је Господ призвао да му служи и да ништа не ставља наспрам Господа, ни оца ни мајку ни жену ни децу а то не значи да се одриче ни једних ни других. Напротив ако Господа не буде имао у себи ни родитељи ни жена ни деца неће бити његови и неће их осећати као своје, јер ми све у Господу и преко Господа и Цркве његове као заједнице тела и крви Његове осећамо да смо једно у Господу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

По завршетку свете Литургије уприличена је литија око храма и резање славског колача и том приликом Преосвећени је наградио орденом Вожда Карађорђа господина Микицу Обрадовић из Обрежа. Уприличен је пријем званица и послужење славским кољивом и колачем, а затим и гозба љубави коју је припремило сестринство манастира Каленић са настојатељницом игуманијом мати Нектаријом.

јереј Слободан Савковић