БОГОУГОДНО САБРАЊЕ У СОПОТУ

БОГОУГОДНО САБРАЊЕ У СОПОТУУ суботу, 6 децембра 2014. године, када Црква Божија прославља Светог Амфилохија Иконијског, Светог Григорија и Светог Александра Невског, служена је Света Литургија у храму Вазнесења Господњег, у Сопоту.

Литургију је служио протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић уз присуство великог броја верника и ученика ОШ "Јелица Миловановић", који су заједно са својим вероучитељима Јeленом Четник и Бојаном Миленовићем узели учешћа у Светој Литургији, најпре појањем богослужбених песама, а затим и кроз Пречисто Тело и Крв Господа Исуса Христа.

У својој беседи отац Љубиша се обратио присутнима истакавши да у је време поста потребно да више хранимо своју душу молитвом и речју Божијом, него ли своје тело храном и телесним уживањима. Пост уводи хришћанина у духовно стање. Онај ко је очишћен постом – смирен је духом, скроман, ћутљив, тананих осећања у срцу и мислима, способан за духовне подвиге, способан за примање благодати Божије.

По завршетку Свете Литургије, ученици су даривани са око 250 икона Господа Исуса Христа, Пресвете Богородице, Св. Јована Крститеља, Светих славних Пророка Мојсија, Илије, Јелисеја, као и других светитеља, а црквена порта је још дуго била испуњена жагором деце која су са поносом показивали своје иконе родетељима и друговима.

Вероучитељ Бојан Миленовић