БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ У БАРАЈЕВУ

БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ У БАРАЈЕВУОвогодишња прослава бадње вечери у Барајеву, започета је у 17 часова, у храму Преноса моштију светог Николаја у Средњем Крају. Вечерње богослужење је служио Архијерејски намесник бељанички и парох барајевски протојереј ставрофор Видо Милић. У току богослужења изнета је икона Рођења Господњег, после чега је народ приступио целивању и помазивању. По устаљеној традицији, после службе деци су подељене бомбоне, а затим се приступило освећењу бадњака и његовом полагања у ватру. Прослава бадње вечери настављена је уз предиван ватромет, послужењем народа куваним вином, чајем и ракијом и уз песму Горана Марковића и музику Драгана Барајевца.

У храму Спаљивања моштију светог Саве код барајевске пијаце, прослава бадње вечери започела је у 19 часова. Вечерње богослужење је служио пензионисани парох сурчински протојереј ставрофор Драгиша Топавловић. После службе прочитана је посланица Његовог преосвештенства епископа шумадијског Господина Јована. Велики број верника, те вечери, испунио је барајевску порту и предивно украшени храм поводом празника Рођења Спаситеља нашег Господа Исуса Христа. После поделе слаткиша деци и освећења бадњака уследио је величанствени ватромет који је омогућио барајевски центар за културу. Народ је остао до касно у ноћ и поред хладног времена служећи се куваним вином и чајем и забављајући се уз оркестар Миладина Станковића.

И у другим храмовима барајевске околине служено је вечерње богослужење и освећење и паљење бадњака.

Поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића, у свим храмовима Барајева и околине служена је свечана Божићана литургија. Централна прослава је била у барајевском храму Светог Саве где се окупио велики број верника са децом. Свету литургију је служио парох барајевски протојереј Видо Милић уз саслужење пензионисаног пароха сурчинског протојереја ставрофора Драгише Топавловића. У току службе прочитана је посланица Његове Светости патријарха српског Господина Иринеја а после тога се причестио велики број народа и деце.

После службе уследило је фотографисање свештеника са децом и послужење деце поклонима, испод бадњег дрвета, које је посебно украшено за празник, изузетним залагањем и трудом протинице барајевске Марије Милић, као и цео храм.

Барајевска пекара Нана, сада већ традиционално, припремила је божићну чесницу. У ломљењу чеснице испред цркве учествовао је велики број деце и народа, а срећне руке овога Божића су били Данило Топавловић, студент теологије из Барајева и деца Милица Јовановић и Јована Милић најмлађе дете барајевског проте Виде Милића.

свештеник Владимир Димић