ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ недељу 25. јануара 2015. године, када Црква Божија прославља Свету мученицу Татјану; икону млекопитатељницу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленићу. Епископу су салуживали: Архијерејски намесник, лепенички и вд. левачки – протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј Драгослав Цветковић и протођакон Небојша Јаковљевић. Светој Архијерејској Литургији присуствовао је велики број верника, који су се на крају св. Литургије сјединили са Васкрслим Господом кроз свету тајну причешћа.

Након прочитаног Јеванђеља окупљеним верницима у духовној поуци обратио се Преосвећени Владика Јован упутивши речи поуке о икони млекопитатељнице и самој личности Пресвете Богородице о њеном смирењу и о улози у спасењу рода људскога, она је хранила Господа а преко Њега храни и нас и да за свакога од нас има места у њеном крилу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Даље у својој поуци Преосвећени је истакао важност молитве упућене Пресветој Богородици пред Господом и да зато сада и увек замолимо Пресвету Богородицу за болесне да оздраве, за оне који су у муци у беди да се орасположе, они који су тужни да буду радосни да је замолимо да када паднемо да нас подигне и да она то хоће јер је мајка. По завршетку свете Литургије уприличен је обред резања славског колача, а затим и гозба љубави коју је припремило сестринство манастира Каленић са настојатељицом игуманијом мати Нектаријом.

Слободан Савковић, јереј