ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА У ТОПОЛИ

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА У ТОПОЛИВладика Јован – Наука Христова је у Јеванђељу

У четвртак 12. фебруара 2015. године, када наша Света Црква прославља празник Света Три Јерарха, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у Тополи, у задужбинској цркви која је посвећена истоименом празнику. Епископу су саслуживали протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, Архијерејски намесник опленачки, протојереј – ставрофор Мића Ћирковић, Архијерејски намесник орашачки, протођакон Иван Гашић и ђакон Урош Костић.

Живи храм живога Бога чинила су срца многобројних окупљених верника, а посебан допринос милозвучности литургисјких химни дали су појци опленачког хора на челу са проф. Маријом Ракоњац.

Обраћајући се верном народу, Преосвећени Владика је у својој беседи истакао значај чистоте срца које није само најважнији орган тела, већ је и најбитнији духовни орган. Срцем се Царство Божије задобија, али срцем које је испуњено љубављу и Богом, срцем које се стара о ближњем и које је отворено за ближњег. Осврнувши се на речи Светог Јеванђеља, Владика је подсетио на достојанство које се хришћанима даје, на светлост којом хришћани обасјавају овај помрачени свет који у злу лежи. Хришћани су као свеће и свој пламен су позвани да чувају од искушења, а сачуваће га вером, молитвом, љубављу и поуздањем у Господа. Света Три Јерарха су својим животима дали пример како се постаје богослов, како се постаје молитвеник, како се постаје научник, али не научник који се бави наукама овога света, већ научник који се бави животом у цркви, животом по Јеванђељу, животом у љубави и истини.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

У продужетку свете Литургије Преосвећени Владика је пререзао славски колач и честитао свечарима крсну славу, а након тога уприличена је трпеза љубави.

ђакон Урош Костић