СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У ТРНАВИ КОД КРАГУЈЕВЦА

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У ТРНАВИ КОД КРАГУЈЕВЦАУ Томину недељу, 19. априла 2015. године, када Црква прославља Светог Евтихија Цариградског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у храму Светог пророка Илије у Трнави код Крагујевца. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј – ставрофор Слободан Богојевић, протојереј Драгослав Богдановић, протојереј Велибор Јовановић, протонамесник Бранимир Товиловић, јереј Никола Симић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Урош Костић.

Окупљени верни народ на светој Литургији молитвено је присуствовао одликовању правом ношења напрсног крста протојереја Слободана Богојевића од стране Преосвећеног владике Јована који је овом приликом похвалио свог свештеника за вишедеценијско старање о цркви, али га је и подсетио да је дужан да исте резултате постиже и на мисионарском пољу у својој парохији; да се одликовањем не горди, већ да му оно служи као подстрек у даљем деловању.

Црква Христова постала је богатија за још једну душу живу јер је у своје окриље примила новопросвећену слушкињу Божију Софију, ћерку тополског ђакона Уроша Костића и његове супруге Драгане. Преосвећени владика Јован благоизволео је призвати Духа Светога да сиђе на ово чедо и уведе га у бању поновног рођења.

Након прочитаних зачала из Јеванђеља, Преосвећени владика се верницима обратио надахнутом беседом којом је истакао значај вере рекавши да је вера најкраћи пут до Бога. Све је могуће онима који верују, који имају чврсту веру, јер где је вера ту су и остале врлине којима се духовно изграђујемо и којима потврђујемо своју веру. Вером себе исправљамо; савест чистимо вером кроз исповест и покајање. Вера нас ослобађа од нас самих и тиме нас целе предаје Богу живоме на управљање. Позвани смо да сваки дан проведемо у вери и молитви, духовно хранећи се порукама и поукама Светог Писма. Дан проведен без богомислија изгубљен је дан. Вера је дар Божији човеку, стога свесни своје огреховљености, недостатака и слабости, завапимо Богу попут оца из библијске приче који моли: Верујем Господе, помози моме неверју!

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

У продужетку свете Литургије Преосвећени владика је пререзао славски колач и честитао крсну славу свечарима Драгомиру Јаковљевићу и Драгомиру Прокићу, који су у сарадњи са трнавском црквеном општином уприличили трпезу љубави.

ђакон Урош Костић