ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У ВИНЧИ

Дана 26. априла 2015. године када Црква прославља и празнује Светог свештеномученика Артемона Лаодикијског, а уједно и у недељу посвећену женама Мироносицама, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у Винчи у храму посвећеном управо овим светим женама. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј – ставрофор Милун Алексић, протонамесник Бранимир Товиловић, протонамесник Александар Петровић, јереј Јован Биберчић, јереј Никола Симић и протођакон Небојша Јаковљевић.

Светој Литургији и обележавању храмовне славе присуствовао је велики број верника којима се Преосвећени владика обратио надахнутом беседом о вери и васкрсењу, упутивши неколико смерница и путоказа у духовном успињању ка Богу. Васкрсење је срж наше вере, а Христово васкрсење је најава нашег сопственог васкрсења које ће се десити ако живимо у вери и заједничаримо у љубави са Богом и ближњима. Човек не може тврдити да воли Бога којег не види а да притом не воли човека којег види, јер се до Бога преко ближњег долази. Владика Јован истакао је и значај жена у божанском суделовању, подсетивши на њихову храброст, снагу, одважност, спремност на жртвовање о чему и Свето Писмо сведочи. Епископ је вернике подсетио и на то да народ долазећи на свете Литургије и узимајући учешћа у њима гради храм Божији.

Преосвећени владика Јован благоизволео је одликовати Архијерејском граматом захвалности Љубомира Радовановића и Тихомира Радовановића који су протеклих година несебично помагали изградњу храма у Винчи и постарали се да он добије данашњи изглед.

Након свете Литургије и чина резања славског колача уприличена је трпеза љубави.