ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ У БРЕСНИЦИ

ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ У БРЕСНИЦИУ суботу 9. маја 2015. године, када Црква прославља Пренос моштију Св. Јоаникија Девичког, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у храму Св. Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница.

Беседећи врном народу на 24. зачало Јеванђеља од Луке које говори о блаженствима, Владика Јован је истакао да ми као и што су чинили и Његови светитељи овде на Земљи, прослављамо Бога и Васкрсење Његово. Бог их је прославио о овенчао непролазним венцем живота и подарио им да буду посредници између нас и Бога. Такав је био и Св. Јоаникије који је живео када се над српским царством надвила тама. Он је храбрио народ да не малакше вером и да се не одваја од Христа. Зато је духовна смрт страшнија од телесне, јер смо пре смрти одвојени од извора живота, самога Господа и Спаса нашега Исуса Христа. То је било узвишено дело Св. Јоаникија, да нам дарује веру да не падамо и да не пропадамо. Зато нема ничег лепшега него када Бога прослављамо вером и делима. Овај светитељ који је из нашега рода научио нас је да се не одвајамо из Тела Христовог из Цркве Божије. Велика је радост када имамо коме да се обратимо, јер диван је Бог у светима својим. Тамо где је Спаситељ, тамо је и спасење. Зато га свагда призивајмо јер је Он милостив, јер је Он љубав, била је поука верном народу окупљеном на Светој Литургији у Бресничком храму.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након причешћа верних, Владика Јован је преломио Славски колач који је старањем протонамесника Драгана Васиљевића који најусрдније брине о Храму Св. Јоаникија Девичког и протојереја Ђорђа Ђукановића, приредио домаћин славе г. Милун Арсић власник ресторан сале Свети Ђорђе у Бресници, чиме је више стотина верних наставило да прославља свог молитвеника пред Престолом Господњим Светог Јоаникија Девичког до касних поподневних часова.

протођакон Мирослав Василијевић