СВЕТА АХРИХЕЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВУЧИЋУ

СВЕТА АХРИХЕЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВУЧИЋУВерни народ живописног села Вучића надомак Раче крагујевачке на челу са својим парохом протојерејем Ненадом Савићем показао је своју љубав према Богу и Цркви дочекавши свог Архијереја Јована на празник своје храмовне славе светог апостола Марка. Прелепи храм, скоро саграђен љубављу житеља овог места, био је премали да прими све оне који су осетили потребу да присуствују дивном богослужењу као и да чују богонадахнуту реч свога владике.

Епископу шумадијском Јовану су у служењу Свете Архијерејске Литургије саслуживали протојереј–ставрофор Миладин Михаиловић, Архијерејски намесник рачански, протојереји Миленко Стикић и Велибор Јовановић и јереј Ивица Камберовић уз саслужење протођакона Небојше Јаковљевића.

Након прочитаног Јеванђеља владика Јован је одржао своју беседу коју је започео речима посвећеним апостолу и јеванђелисти светом Марку навевши да је св. Јеванђеље које је он написао иако најкраће, уједно и веома садржајно. Он је помно слушао најближег ученика Господа Исуса Христа, светог апостола Петра који му је говорио о ономе што је Бог учинио за свет и то исто пажљиво записивао. Епископ Јован је затим објаснио присутном народу шта значи реч Јеванђеље рекавши да је то радосна вест о рођењу Месије јер је до његовог оваплоћења људски род живео у тамници, чак и гробници како каже свети Јустин Ћелијски. Само тамо где је Господ има радости, а тамо где нема Господа ту нема ни праве радости-навео је даље он. Када се учврстимо у Христу ми онда живимо том радошћу коју Бог даје, те тада све наше муке и искушења лакше превазилазимо са Њиме јер тада никада не губимо наду. Међутим, ако сами не тражимо спасење и не молимо Бога за исто-како га онда можемо наћи, запитао је даље у својој богонадахнутој беседи шумадијски архипастир. Богом дану слободу  не ваља да злоупотребљавамо нити је довољно да човек каже само речима да је Србин и хришћанин те да би се спасао. Гаранција спасења је једино живот по Богу. Владика Јован је даље говорио о Светом Писму за које је рекао да је оно биографија Бога у овоме свету. Он је даље нагласио да је Бог одговорио на сва питања у Књизи над књигама и зато га свакодневно ваља читати и разумевати. На крају своје богонадахнуте беседе владика Јован је благословио присутни народ честитавши му храмовну славу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

При крају свете Литургије причестили су се присутни верници међу којима је било и пуно деце, а затим је извршен опход око храма и сечење славског колача.

Трудом колачара Мирослава П. Ђорђевића из Вучића, електричара по струци, уприличена је трпеза љубави чиме је заокружено ово дивно духовно сабрање.

Протонамесник Горан Живковић