СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА, КРАГУЈЕВАЦ

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА, КРАГУЈЕВАЦБлагодарећи Богу и Светом Георгију одслужена је Света Тајна Јелеосвећења 18. октобра 2015. године у храму Светог Георгија у Шумарицама, баш на дан када се навршава годину дана од када се верни народ окупља у њему. На овај радосни догађај позвани су сви они који су оптерећени бременом болести, али и они који са својим народом деле бол и патњу и чије присуство ове патње чини лакшим. Они су овде као сведоци љубави и бриге Цркве и самога Господа. Пре свега мислим на наше свештенике, којих је било у великом броју и чије је присуство за нас било посебна утеха.
За ову тајну, коју не треба разумети као нешто што треба да доведе до чуда, верници су се припремили на различите начине. Неки покајањем, исповешћу, други молитвом и дугим пешачењем до храма, а сви у жељи да не пропусте прави смисао ове Свете Тајне.

Нешто пре 15 часова пред храмом обасјаним сунцем, узимамо благослов оца Срђана Тешића који нас као срдачни домаћин сачекује. Људи купују свеће, да их упале за време читања Јеванђеља; уписују своја имена и имена својих ближњих за које ће се Црква молити. Они са дужом црквеном праксом упућују млађе, који се распитују о правилима. Убрзо сазнају да је овде најважније правило "љубав". Болеснима се уступа место да што удобније могу да прате службу ове Свете Тајне. Разговор се утишава и креће поздравни говор оца Срђана у коме нас позива да узмемо учешће у изградњи храма и нас самих. Даје нам на знање, да наш нови живот у Христу треба да задобијемо трудом, заједничким и појединачним. И ево већ као један слушамо молитве и псалме. У молитвама тражимо исцељење душе и тела, обнову нашег живота, како бисмо заувек славили Бога. Молитве приносимо нашим светима, посебно онима који су помагали болеснима. После читања одељака из посланица и Јеванђеља, свештеници нас помазују светим уљем, лагано, без журбе крећући се кроз масу. Онај ко је осетио ову љубав и стрпљење наших пастира, искусио је тајну Јелеосвећења и утврдио се у љубави и поверењу према Господу. Након завршне молитве следила је увек драгоцена беседа оца Зорана Врбашког која нас је подсетила на један циљ:остварење заједнице са Христом.

Хвала нашим пастирима на труду и бризи да дају нашим животима нови смисао, да нас припреме за Божије Царство и дају да га учинимо делом нашег садашњег живота.

Драгана Симић