СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЉИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЉИУ Недељу 22 по Духовима, 1. новембра 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Сретња Господњег у Раљи.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић-умировљени парох младеновачкки, протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић- Архијерејски намесник космајски, протонамесник Горан Јеремић-парох сибнички, протонамесник Горан Лукић- парох неменикућски, протођакон Иван Гашић и ђакон Филип Јовановић.

Тумачећи јеванђелску причу о богаташу и Лазару, Преосвећени Владика је у надахнутој беседи, између осталог, рекао да богатство и сиромаштво човеково само по себи није ни зло нити добро, да и богатство и сиромаштво могу бити спасоносни за човека ако се употребе на добро, и погубни за човеково спасење акон се не употребе на добро. “Узалуд нам је богатство ако не знамо њиме да управљамо, ако смо га стекли непоштено,ако мислимо да је оно само наше и ако нисмо милостиви... узалуд нам и сиромаштво ако у њему нисмо смирени као Лазар, ако је оно последица наше лењости која, као духовна болест, уништава и нас и све ближње око нас…”

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Овом приликом, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уручио је Орден вожда Карађорђа господину Живомиру Ђуричићу из Раље, а Архијерејском граматом признања одликовао је Драгија Мрђеновића из Београда и Стојана Ђорђевића из Раље, захваливши им за сва добра која су учинили за Цркву Божију.

За трпезом љубави, коју је припремио надлежни парох раљски, протојереј Славиша Поп Лазић, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уручио је у своје и у име свештенства космајског намесништва пригодан дар умировљеном пароху раљском протојереју-ставрофору Илији Поп Лазићу, поводом шест деценија свештеничког служења, пожелевши да му Господ подари још много година и доброг здравља.

Протонамесник Горан Лукић