ЛИТИРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У СУШИЦИ

ЛИТИРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У СУШИЦИУ уторак, 12. јануара 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литиргију у храму Светог великомученика Димитрија у Сушици.

Eпископу су саслуживали свештеници: протојереј Милан Беговић, протонамесник Небојша Ракић, протонамесник Александар Јовановић и ђакон Милутин Гашевић.

Подсећајући на речи Светих Отаца "да није било Божића, не би било ни других празника", Епископ нас подсећа да је Христово рођење преломни догађај у историји света. То је тренутак када се Бог поистоветио са човеком. Епископ наглашава да је Христовим оваплоћењем људска природа уздигнута до Престола Божијег. Бог је на Божић загрлио човека и човек Бога. Апостол Павле каже да је Христос дошао онда када се испунило време- време безакоња, невоља, када је вера ослабила, а нада се изгубила. Христос се рађа, славимо Га и похитајмо Му у загрљај јер нас Он ослобађа од греха и смрти. Жртва коју је поднео Христос јесте наш пут који ће нас препородити и оставити у Христовом загрљају.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Ђакон Милутин Гашевић