БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИ

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИУ организацији спортско – духовног друштва Свебор, у Крагујевцу је на Шумаричком језеру одржана манифестација Богојављенско пливање за Крст часни, која је почела Литургијом у Старој Милошевој Цркви, којој је началствовао протонамесник Драган Симоновић уз саслужење братства овога светога храма и драгог госта из Грчке архимандрита Павла Стаматиса из Верије. Такмичари су се на литургији причестили, а потом је освећена вода коју је верни народ захватао. Беседом се обратио прота Милић Марковић рекавши да нас је Бог призвао крштењем кроз свог Сина у Духу Светоме да се на данашњи дан подсетимо да је наше коначно исходиште Царство Божије чији предукус имамо већ овде у Цркви на литургији.

Пливање за Крст Часни је одржано на Шумаричком језеру на -3 степена целзијуса уз температуру воде од +4 степена. Као и ранијих година учествовало је 33 пливача од којих су ове године биле и две девојке. Владика Јован је поделивши тркачима свој Архијерејски благослов, подсетио све присутне да се данас освећују све воде, али да и ми треба да будемо освећени најпре хришћанским животом, начином на који живимо, а потом и Духом Светим.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

У трци је победио као и претходне године Стеван Крнић. Он је остао власник једногодишњег прелазног Крста, до трке наредне године. Уз организаторе и званичнике Скупштине Града Крагујевца, прослављање Богојављења са народом је настављено у ресторану Кош до касних поподневних часова.

протођакон Мирослав Василијевић