ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ понедењак 25. јануара 2016. године, када Црква Божијапрославља Свету мученицу Татјану, икону млекопитатељницу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленићу.

Епископу су салуживали: архијерејски намесник, лепенички и вд. левачки – протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј Драгослав Цветковић, јереј Драгиша Драгичевић и протођакон Иван Гашић.

Светој Архијерејској Литургији присуствовао је велики број верника, који су се на крају св. Литургије сјединили са Васкрслим Господом кроз свету тајну причешћа.

Након прочитаног Јеванђеља окупљеним верницима у духовној поуци обратио се Преосвећени Владика Јован упутивши речи поуке, треба да осетимо дубоке тајне Божије, јављање Божје. Да би осетили Божије тајне морамо да верујемо у Бога и да живимо Богом да живимо истином. Бог је дошо да нас увери у своју троичност, зато је Бог дошао да нам каже истину о себи да је Он оваплоћени Бог Логосни Бог, Бог који је дошао да нам покаже да је човек и Бог. На Богојављење се открила Света Тројица да нам покаже да у заједници учествују у спасењу човека. Даље у својој поуци Преосвећени је истакао како нас је невидљива рука мајке Божиј Пресвете Богородице довела у манастир да се помолимо пред иконом Млекопитатељницом. Да нас она храни сином својим Христом том небеском храном, јер је она брза помоћница. Њено срце је испуњено топлином и љубављу када се молимо њеном сину и њој али да би отворили њено срце прво морамо да отворимо своја срца јер је она непрестано у маолитви за спасење свакога човека.

По завршетку свете Литургије уприличен је обред резања славског колача, а затим и гозба љубави коју је припремило сестринство манастира Каленић са настојатељницом игуманијом мати Нектаријом.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Слободан Савковић, јереј