СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВИШЕВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВИШЕВЦУЕпископ шумадијски Јован неуморно мисионари свакодневним служењем Свете Литургије и поучавањем верног народа Богом му поверене шумадијске Епархије. Тако је 26. марта 2016. године, у суботу друге недеље васкршњег поста, а на празник Преноса моштију светог Никифора Цариградског, Епископ Јован служио Свету Архијерејску Литургију у родном селу вође Првог српског устанка Карађорђа-Вишевцу.

Њему су саслуживали протојереји-ставрофори Архијерејски намесник рачански Миладин Михаиловић и Видоје Рајић, протојереј Велибор Јовановић, протонамесници Горан Живковић и Дејан Шишковић и јереј Ивица Камберовић, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Божидар Васиљевић.

Верујући народ је свечано и у великом броју дочекао свог владику који је после прочитаног Јеванђеља одржао богонадахнуту беседу у којој се осврнуо на исто. Он је тумачио одлазак Господа Исуса Христа на пусто место зарад молитве рекавши да је Господ све радио са намером да нас упути и поучи, па нам кроз овај поступак говори да треба да уђемо у своје срце да би могли да се помолимо Богу. Пре тога је потребно да човек отвори врата свога срца да би се Бог сместио у њега. Ни Бог ни ђаво не могу на силу да уђу у наше срце већ их ми сами пустамо унутра. Владика је даље нагласао да постоје само два пута за човека-онај који води у рај, тј. у Царство небеско и онај који води у пакао. Он је даље тумачио јеванђељски догађај са исцељењем губавца, да би затим говорио о значају молитве рекавши да је она побожан разговор са Богом. Ми смо сретни када разговарамо са својим пријатељима, а наш највећи и прави пријатељ је управо Господ-даље је поучавао владика Јован. Он је даље критиковао наводне ревнитеље који штите Цркву „од ње саме“. Владика је даље наставио да поучава присутни народ рекавши да не треба да се молимо само језиком док нам ум лута те да треба бити упоран у молитвама уз сабрање ума. Он је на крају своје богонадахнуте беседе благословио присутни народ помоливши се Богу да нас научи како да се молимо.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

При крају Свете Литургије причестили су се присутни свештеници као и мноштво народа из Вишевца и околине.

На крају овог дивног духовног сабрања уследила је вечера љубави коју је за свог владику и присутно свештенство и вернике припремио верни народ Вишевца на челу са својим парохом протонамесником Миломиром Васиљевићем.

Протонамесник Горан Живковић