ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА НАМЕСНИШТВА ЛЕПЕНИЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА НАМЕСНИШТВА ЛЕПЕНИЧКОГИсповест свештенства Архијерејског намесништва Лепеничког, обављена је након одслужене вечерње службе у понедељак 11. априла 2016. године у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу. Исповедник је био пензионисани протојереј – ставрофор Милан Борота.

У уторак 12. априла 2016. године, свештенство намесништва Лепеничког се у Маршићу у храму Светог Василија Великог окупило око свог Архијереја на Литургији Пређеосвећених дарова коју су Владики Јовану саслуживали прота Милан Борота који је обавио исповест свештенства, Архијерејски намесник Лепенички протојереј –ставрофор Саво Арсенијевић, старешине Светототројичког и храма Кнеза косовског Лазара, протојереји – ставрофори Милован Антонијевић и Милић Марковић.

Владика је проповедајући апеловао на прихватање саме суштине и смисла поста речима да ако у Христа верујемо, верујемо у Њега као у извор живота. Потврда овоме је Његово Васкрсење, у противном би била узалудна вера наша. Зато постимо телом, али и душом. Ђаво је немоћан да чини било шта без нашег пристанка. Један свети отац је питао нечастивог, чега се он највише боји код хришћана и он му је одговорио, онога што носите на себи и онога чиме се храните. Бог је народу од себе дао Цркву да се у њој и по њој спасавају. Бог нам је најпре дао љубав и крсну жртву. Он хоће да сви спасу, али најпре је потребно да познамо Истину. Зато треба да научимо да разликујемо врлину од личних заблуда и амбиција. Пост треба да нас кроз лично покајање и дела милосрђа доведе к Богу, била је поука Владике Јована.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након причешћа свештенства и народа, свештеници су са Владиком Јованом наставили свој братски састанак читањем реферата са темом „Положај Цркве и народа у Душановом царству“, које је ове године приредио јереј Владан Костадиновић. Будући да је јереј Владан Костадиновић дугогодишњи професор Патрологије у крагујевачкој богословији Свети Јован Златоусти, то је била довољна гаранција да ће рад изобиловати занимљивим и широј јавности мање познатим информацијама. С те стране, допринос је био огроман у погледу поучавања свештенства од стране професора јереја Владана Костадиновића, а то је убрзо стекло своју потврду дискусијом која се одликовала чињенично поткрепљеним питањима и коментарима од стране свештенства, од: црквено – правног подручија, преко историјских чињеница, залажења у терен етнологије до поткрепљивања смисла дискусије народним легендама.

Скуп је завршен на задовољство свештенства Архијерејског наместништва Лепеничког у поподневним часовима.

протођакон Мирослав Василијевић