ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ МАЛЕ АНАСТАСИЈЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ МАЛЕ АНАСТАСИЈЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ уторак 05. априла 2016. године, када Црква Божија прославља светог преподобног мученика Никона, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију Пређеосвећених дарова у манастиру Каленићу. Епископу су салуживали архијерејски намесник лепенички и вд. левачки протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј Драгослав Цветковић, јереј Драгиша Богичевић и протођакон Небојша Јаковљевић.

 

Литургијско појање увеличали су млади богослови, Богословије светог Јована Златоустог из Крагујевца.

У току свете Архијерејске Литургије Пређеосвећених дарова Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован крстио је малу Анастасију, ћерку свештеника Слободана Савковића и његове супруге Снежане.

Након прочитаног Јеванђеља,  у духовној поуци окупљеним верницима, Владика Јован се обратио рекавши да смо данас извршили Свету Тајну крштења над нашом малом Анастасијом – данас је она духовно рођена. Данас смо исповедили да верујемо у Тројичног Бога и запечатили смо је даром Духа Светога, помазавши је светим Миром. Данас је она постала члан Цркве, део Тела Христовог и то подразумева да живи у Христу, јер ће та мала њена уста примити Христа кроз тајну причешћа. Даље у својој поуци, Преосвећени је истакао важност причешћа, да се што више причешћујемо у овим данима поста. Пост нас учи да уђемо у себе и погледамо себе и оно што је у нама, изађемо из себе и изађемо на видело и признамо себи себе.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

По завршетку свете Литургије уприличен је пријем званица и послужење, а затим и гозба љубави, коју је припремило сестринство манастира Каленић са настојатељницом игуманијом мати Нектаријом.

јереј Слободан Савковић