СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕУ послеподневним часовима Велике Среде, у храму светог Саве на Аеродрому је традиционално одслужена Света Тајна Јелеосвећења. Јелеосвећење су извршили јереј Александар Мирковић, протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј Драган Брашанац, протонамесник Немања Младеновић, протонамесник Бранислав Матић, јереј Иван Антонијевић и ђакон Милош Ђурић.

На почетку молитвеног сабрања окупљеним верницима, којих је било око четристо, обратио се отац Немања, који је нагласио повезаност Свете Литургије и Јелеосвећења. На почетку своје беседе отац Немања је упознао вернике са апостолском установом ове Свете Тајне, и нагласио да ми људи, будући да смо материјални благодат задобијамо кроз материју, пре свега кроз Тело и Крв Христову, али и кроз освећено уље.

На крају је извршено помазање свих верника који су се нашли под сводовима светосавског храма уз дељење освећеног брашна и јелеја.

Такође је током Страсне Седмице завршена акција под називом „Гладан бејах и нахранисте ме“ коју је организовало братство храма светог Саве. Током ове акције сакупљен је новац за 484 оброка који ће парохијски свештеници поделити својим парохијанима крајем ове недеље како би, они који себи не могу приуштити пристојан оброк, могли предстојећи празник Васкрсења Христовог прославити макар мало безбрижније. Будући да је читава литургијска заједница храма светог Саве свесна све већег броја потребитих, овакве акције ће се чешће организовати у будућности уз сарадњу са богословијом „Светог Јована Златоуста“.