ВЕЛИКА СУБОТА У ХРАМУ СВ. ВЕЛИКОМУЧЕНИКА И ИСЦЕЛИТЕЉА ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУ

ВЕЛИКА СУБОТА У ХРАМУ СВ. ВЕЛИКОМУЧЕНИКА И ИСЦЕЛИТЕЉА ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУНа Велику Суботу Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску литургију у храму Св. великомученика и исцелитеља Пантелејмона у Станову.

Епископу су саслуживали, протојереј-ставрофор Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протонамесник Немања Младеновић, протонамесник Петар Бранковић, протођакон Иван Гашић и ђакон Недељко Дикић.

После прочитаног јеванђеља Владика је у пригодној беседи између осталог рекао: “Драга браћо и сестре ради чега је Господ Исус Христос дошао у овај свет, ради чега је страдао и Васкрсао? Све је то Он наш Господ учинио ради нас и нашег спасења и вечног живота. Бог је човека створио да живи вечно, а та његова вечност се састојала у заједници са Богом. Али човек из своје слободне воље се определио да напусти заједницу са Богом. Напуштањем заједнице са Богом човек прави заједницу са оним противником Божијим и противником човека. И тако је човек пао у грех, зато што је разрушио заједницу. Љубав Божија своди Сина Божијег на земљу, љубав према творевини према човеку, желећи да се сви спасу. Управо та љубав је поново узвела Бога на Крст да страда, да би нас Господ својим Васкрсењем поново вратио у заједницу са собом.Да би нам поново оворио врата раја својим Васкрсењем.”

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

ђакон Недељко Дикић