ЂУРЂЕВДАН ПРОСЛАВЉЕН НА ОПЛЕНЦУ

ЂУРЂЕВДАН ПРОСЛАВЉЕН НА ОПЛЕНЦУУ храму Светог великомученика Георгија на Опленцу, задужбини династије Карађорђевића, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију и заједно са верним народом прославио храмовну славу Ђурђевдан. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић,пензионисани протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протонамесник Остоја Пешић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Урош Костић.

Владика се верницима обратио беседом о суштини хришћанске вере - о васкрсењу. Васкрсење хришћанима даје наду у васкрсење за живот вечни. Они који верују да са Христом живе они верују да ће са Христом и умрети, али и са Христом васкрснути и живети у рају. Рај је живот у Богу, док је пакао живот без Бога. Тако човек у овом животу може окусити предукус и раја и пакла, у зависности од тога како одлучи да живи. Уколико живи у заједници са Богом, осетиће блаженство, истинску радост, док ће као плодове безбожничког живота убирати празнину, таму, незадовољство, депресију. Вера мора да се доказује добрим делима и победама добра над злом, љубави над мржњом, истине над лажи, светлости над тамом. Свети Георгије је ђавола и цара Диоклецијана победио не оружјем и високим војним положајем на којем је био, већ именом Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Победио је спољашње зло јер је претходно победио у себи унутрашње зло које је сваки хришћанин дужан да победи; и победиће га уколико буде неговао добро, а то добро је љубав Христова. Нас Господ неће питати шта су нама други чинили, већ ће нас питати како смо се ми према другима опходили, шта смо им чинили, али и шта нисмо урадили а могли смо и требали смо.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након резања славског колача и по свршетку свете Литургије, уприличена је трпеза љубавиод стране господина Драгана Рељића, директора Задужбине Карађорђевића.

ђакон Урош Костић