ЦВЕТИ У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

ЦВЕТИ У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУУ недељу, 09. априла 2017. године, када наша Света Црква прославља празник Цвети, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу. Владики су саслуживали протојереји-ставрофори др Зоран Крстић, Саво Арсенијевић, Рајко Стефановић, пpотојереј Милић Марковић и јереји Владан Костадиновић и Дејан Марковић, те парохијски ђакон Старе Цркве Мирослав Василијевић.

Уз водство професора појања у крагујевачкој богословији Св. Јован Златоусти Немање Старовлаха са својим ђацима, сви верни су током литургије појали учествујући у богослужењу као Жива Црква.

Беседом се по благослову Његовог Преосвештенства верном народу обратио старешина Старе Цркве протојереј Милић Марковић рекавши да су речи које смо управо чули из 41. зачала Јеванђеља од Јована Осана, Благословен Који долази у име Господње… јесу заправо речи спасења. Њих су највише клицала мала деца јер су она образац незлобивости и чистог срца. Махање палмовим гранчицама значи отварање њихових срца на куцање Господа. Зато се за нас поставља питање наше спремности да учествујемо у страдању Господњем а потом и Његовом Васкрсењу. Зато је пред нама Страсна седмица када себе састрадавамо са Христом. Господ ће обрисати сузу са сваког лица, ако оно посведочи свакоме човеку Тајну Васкрсења Христовог. Од те наше спремности зависи и наше спасење. Господ Исус Христос тражи такве сведоке који ће љубав према Богу показати жртвом и у колико имамо љубави међу собом већ и онима који јесу и који нису у Цркви.

Прослављање Цвети у Старој Милошевој Цркви је са својим Архијерејом и верним народом настављено током целог дана.

протођакон Мирослав Василијевић