СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕНа Велику Среду у поподневним часовима служена је Света Тајна Јелеосвећања у храму Светог Саве, првог српског Архиепископа и Просветитеља. Ова душекорисна, и за тело и душу укрепљујућа Света Тајне се дуги низ година служи сваке Велике Среде у нашем храму. Свештенорадњом је началствовао чредни свештеник Немања Младеновић уз саслужење старешине храма протојереја-ставрофора мр Рајка Стефановића, пароха виноградских протојереја Драгана Брашанца и протонамесника Мирољуба Миладиновића, пароха сушичког јереја Александра Сенића, пароха аеродромских јереја Александра Мирковића и Ивана Антонијевића, и парохијског ђакона аеродромског Милоша Ђурића.

На молитвене прозбе одговарали су матуранти крагујевачке богословије, чије је појање подстакло готово све окупљене у храму да се и они укључе у одговарање на молитвене прозбе.

Светом Јелеосвећењу је присуствовало око 400 верника који су под сводовима аеродромског храма потражили помоћ и исцелење за телесне немоћи као и укрепљење својих душа. Ова Света Тајна нас подсећа на основно хришћанско начело а то је да се Господ брине о спасењу и наших душа и наших тела, не запостављајући ниједан аспект човековог бића , како телесност тако и духовност.

На крају Јелеосвећења, свештеник Немања Младеновић обратио се беседом свим окупљеним верницима. У својој беседи, отац Немања је нагласио да су многи Благодатни Дарови који нам Господ шаље и на тај начин напаја нашу жеђ за Богом. Иконе, богослужења, кађења и читав богослужбени живот Цркве су капљице којим Дух Свети силази на нас и даје нам снагу и укрепљење. Потребно је само да човек увиди сву Благодат коју му Господ даје. Када увиди Благодат која му је дата човек ће много боље поднети све невоље и недаће са којима се сусреће. Добиће веру и истрајност у вери какву су показали и праведни Јов и тројица Младића из Књиге пророка Данила. Вера је заправо укрепљење и надање наше, и управо нас вера учи и уводи у Богом нам обећану Небеску Домовину.

Захваљујући прилозима верних, током Јелеосвећења прикупљено је више од 100 кг браша, 100 литара уља и око 50 литара вина. Један део овог прилога биће остављен за црквене потребе, а већи део тог прилога биће прослеђен верницима и институцијама којима је неопходна материјална помоћ.