ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАКУ Саборном храму у Крагујевцу у јутарњим часовима Великог Четвртка, са почетком у 7:30 часова, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење, архимандрита Серафима, духовника манастира Благовештења, ректора Богословије «Свети Јован Златоусти», протојереја – ставрофора Зорана Крстића и свештенства саборног храма, служио је Свету Литургију Светог Василија Великог. Евхаристијска радост је употпуњена причешћем великог броја верника.

У својој беседи на Светој Литургији, Преосвећени Владика Јован између осталог је рекао: “На данашњи дан Господ Исус Христос је издан, на данашњи дан је Исус Христос показао пут нашег спасења, кроз смирење, када је непосредно пред своје страдање, на својој поледњој вечери, умио ноге својим ученицима и казао им: Када ја као учитељ вама опрах ноге, тако сте и ви дужни једни другима то чинити.

На данашњи дан, децо духовна, десило се највеће издајство у историји рода људског. Данас је ученик издао учитеља, син је издао оца. Јуда, ни као ученик, ни као син, није био задовољан, са оним где га је Учитељ и Отац поставио у служби цркви и њему, него је хтео много више, и тиме је изгубио и оно што је имао. Изгубио је нешто најважније, изгубио је вечност, да живи у заједници са Учитељем и са Оцем. Јуди који је издао Христа, који је био и апостол и ученик Христов, њему није била довољна благодат коју је имао од Господа, него је мислио из зависти, да он треба да буде на другом месту. Као да његов Учитељ није знао где је њему место, него је он тражио неко боље место...Тако је и данас, људи из ко зна којих све разлога издају једни други, незадовољни су. Зашто? Зато што су већ пре тог незадовољства, избацили Бога из себе. Кад човека нема Бога у себи он је незадовољан, па макар имао цео свет, он је незадовољан. Чувајмо се издајства!... Издајство је велико проклетство!...Христос је хтео и Јуди да опрости, али Јуда није желео, него се раскајао и учинио највећи грех, грех самоубиства.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Господ је милостив, и зато је на данашњи дан, Господ Исус Христос учинио једно највеће чудо, установио је Свету тајну Причешћа, Свету Литургију, и дао нам Себе, да кроз Свето Причешће будемо увек са њим. Да не би подивљали и скренули са ума, па да чинимо оно што је чинио Јуда, или они безбожници који су говорили: Распни га, Распни. А он њима дао живот, дао им благо, и земаљско и небеско... Бог нам је себе оставио у Светој тајни причешћа, оставио нам Цркву своју, као Тело своје, да будемо у јединству са Богом и Црквом”.

У поподневним часовима Великог Четвртка са почетком у 18. часова служено је јутрење Великог Петка, на коме је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован са свештенством Саборног храма читао дванаест јеванђеља која говоре о страдању Христовом. На крају јутрења Епископ Јован са свештенством и верним народом целивао је и поклонио се Часном крсту, који су свештеници у току богослужења изнели на средину храма.

Протонамесник Срећко Зечевић