СТРАСНА НЕДЕЉА И ПРОСЛАВА ВАСКРСЕЊА ХРИСТОВОГ НА АЕРОДРОМУ

СТРАСНА НЕДЕЉА И ПРОСЛАВА ВАСКРСЕЊА ХРИСТОВОГ НА АЕРОДРОМУКрај Васкршњег поста у светосавском храму на Аеродрому обележен је молитвом и милосрђем. Свештеник Немања Младеновић је као чредни свештеник проузносио свештене молитве, химне и хвале уз саслужење братства аеродромске цркве. Током читаве Страсне недеље сва богослужења праћена су појањем матураната крагујевачке богословије док су богослужења обогаћена свакодневним пригодним беседама свих свештенослужитеља, који су сваког дана подсећали окупљене вернике на значај ове последње, Страдалне, тужне али и спосоносне недеље, коју називамо и Великом недељом због великих дела која су се у њој догодила. Током Страдалне седмице у нашем храму се причестио веома велики број верника, на Велики Четвртак око 250 и на Велику Суботу више од 500 верника.

На Велики Четвртак прочитано је 12 Страдалних Јеванђеља. На велики Петак ујутру служени су Царски часови, поподне Вечерње са изношењем Плаштанице, а у Вечерњим часовима служене су Статије. Поред готово свих редовних чланова наше литургијске заједнице, овим богослужењима присуствовао је и велики број верника који не присуствују тако често богослужењима. Свештенство је искористило да у својим беседама управо њима објасни тајну Крста, Спасења и Васкрсења и да их позове да чешће похађају храм Божији и да имају више љубави према Богу и према ближњима.

Прослава Христовог Васкресења започета је свечаним Пасхалним јутрењем, којим је началствовао јереј Иван Антонијевић уз саслужење протонамесника Немање Младеновића, протонамесника Бранислава Матића, јереје Александра Мирковића и ђакона Милоша Ђурића. Певницом су зналачи руководили вероучитељи Александар Ђорђевић, Предраг Обровић и Марко Арсенић. Верни народ Аеродрома, Петровца и Јабучара у потпуности је испунио зидине храма светог Саве. Посланицу Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја прочитао је јереј Александар Мирковић. Током васкршње Литургије причестило се више од 200 верника.

На Васкрсни Понедељак, током Литургије којом је началствовавао јереј Иван Антонијевић уз саслужење протонамесника Немање Младеновића и ђакона Милоша Ђурића обављено је литургијско Крштење малог Василија, сина Владимира и Ане. Кум на Крштењу био је крагујевачки вероучитељ Рајко Сеновић. Током Литургије прочитана је Васкршња посланица Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована.

За Васкрс је такође завршена и овогодишња акција „Гладан бејах и нахранисте ме“. Ове године сакупљено је више од 500 оброка. Купони за поменуте оброке биће подељени потребитима у данима који су пред нама.