РАДОСТ ВАСКРСЕЊА У КАСАРНИ ”АЛЕКСАНДАР БЕРИЋ” У НОВОМ САДУ

РАДОСТ ВАСКРСЕЊА У КАСАРНИ ”АЛЕКСАНДАР БЕРИЋ” У НОВОМ САДУВеликим литургијским сабрањем, на Васкршњи уторак, мноштва благоверне и христољубиве војске  у војној цркви Светог Стефана Штиљановића, којим је началствовао Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и војни господин Јован уз саслужење Епископа бачког господина др Иринеја, у  касарни ”Александар Берић” у Новом Саду je прослављен празник Васкрсења Христовог. Епископима су саслуживали, новосадски и војни свештеници и ђакони, уз присуство представника покрајинске,градске власти и осталих цивилних структура.

Монаси Светоархангелског манастира у Ковиљу, заједно са припадницима Речне флотиле, торжественим појањем увеличали су ово молитвено славље. Након прочитаног одељка из Јеванђеља, честитајући велики хришћански празник Васкрс, Епископ војни Јован се пригодном беседом обратио присутнима. ”Данас смо овде да прославимо најрадоснији празник Васкрсења Христовог, и да у тој Васкршњој радости осветимо и ово богослужбено место, и то је радост на радост. Васкршња вест опроштај из Гроба- засијала је и смрт је уништена Христовом смрћу”. – рекао је између осталог епископ Јован, додајући како треба сви да се радујемо што је војска добила ово богослужбено место.

Изградња богослужбеног простора у касарни „Александар Берић“ започета је током протекле године заједничким снагама припадника Речне флотиле, уз свесрдну помоћ Града Новог Сада, и њених бројних пријатеља.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У знак захвалности за ангажовање током изградње и опремања богослужбеног простора епископ Бачки Иринеј уручио је Архијерејске Грамате признања Граду Новом Саду, Речној флотили и Академији Српске православне цркве за уметност и консервацију.

После извршеног чина освећења богoслужбеног простора и прве свете архијерејске литургије,  уз трпезу љубави командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић уручио је монографију Речне флотиле и упутио је владици Иринеју молитвене жеље у име свих припадника Речне флотиле сабраних у касарни”Алексанадар Берић” у Новом Саду.

Након обраћања и захвалности Епископ бачки др Иринеј је у својој беседи истакао  значај верске службе у Војсци Србије, уз присећање да је Речна флотила носилац традиције Шајкашке флотиле и Шајкашког батаљона о чему сведочи чињеница изложеног музејског експоната у војној цркви Покретне капеле Шајкашког батаљона из 1785. године која је служила за верске потребе наших славних шајкаша.