СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ

ImageКао и предходних година, о празнику Светог Василија Острошког, и ове године, у манастиру Каленић, служена је Света тајна Јелеосвећења, која је предходила Светој тајни Евхаристије. Обе свете тајне служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован са монаштвом и свештенством. Епископу шумадијском саслуживали су и свештеници других епархија, који су дугогодишњи пријатељи манастира Каленића. Ове Свете тајне су својим појањем увеличале монахиње манастира Каленић са осталим монахињама епархије шумадијске, и хор „Свети Кнез Лазар“ при храму цркве Лазарице у Крушевцу.

Пракса Свете тајне Јелеосвећења, о овом празнику, је дуга, и датира од 1969. године. Као и прдходних, и ове године, овај празник окупио је велики број верника и поклоника. Иако је у питању био понедељак, први радни дан у недељи, број верника нимало није био умањен, насупрот предходних година. Дало се приметити да је међу верницима понајвише било оних који већ више година долазе на ово Свето место, да ту упуте своје молитве Господу и затраже телесно и духовно оздрављење, и да заједничаре са Господом, кроз свето Причешће.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована - манастир Каленић 12.05.2008. године

После Литургије, Његово преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован одликовао је Архијерејском граматом признања Мирослава Нешића, који је, између осталог, и аутор слике "Серби".

Надано се да ћемо, уз помоћ Божију, вођени Божијим промислом, и следеће године бити удостојени поклоњењу овом презнику и овим Светим тајнама, у манастиру Каленић.

Јереј Иван Јовановић