СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У СУШИЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У СУШИЦИУ уторак, 10. октобра 2017. године, када прослављамо светог мученика Калистрата, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Сушици.

Епископу су саслуживали протонамесник Александар Јовановић, протонамесник Небојша Ракић, јереј Александар Сенић, јерођакон Силуан и ђакон Милутин Гашевић.

Епископ нам у беседи говори да колико човек напредује у духовном животу, толико му се више отварају очи душе. Његов ум се чисти, човек почиње боље да сагледава своје недостатке и многобројна Божија доброчинства, смирава се, скрушава се и тада сасвим природно долази благодат Божија, божанско просвећење и човек тако стиче расуђивање. Тада јасно види шта је воља Божија, и не спотиче се на духовном путу. Епископ наглашава да је расуђивање духовни вид. А духовни вид има човек чији је ум очишћен, јер он има духовну бистрину и божанско просвећење. Епископ нас подсећа да љубав која је вођена, храњена Светим Духом – јесте огањ. Тај огањ гаси огањ природне, плотске љубави, оштећене грехопадом.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Епископ нам на крају говори да савршена љубав према ближњем јесте у савршеној љубави према Богу, у којој нема краја савршенству, у којој нема краја напредовању.

Ђакон Милутин Гашевић