СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВРБИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВРБИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу двадесет другу по Духовима, 5. новембра 2017. године, када наша Света Црква прославља успомену на светог апостола Јакова брата Господњег, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у храму Светог архангела Гаврила у Аранђеловцу.

Његовом Преосвештенству су саслуживали архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј-ставрофор Драгомир Кеџић, протојереји Љубиша Ђураш и Милован Ранковић, протонамесници Бранислав Борота, Слободан Раковић, Александар Миловановић и Иван Теодосић, јереј Милош Мијатовић, протођакон Иван Гашић и ђакони Немања Искић и Милош Павић.

Свету Литургију су својим појањем улепшали чланови хора „Света Анастасија Српска“ из Аранђеловца и чланови певачког друштва „Србски Православни појци“ из Београда.

Након читања Светог Јевађеља, Епископ Јован је присутним верницима протумачио прочитану причу „О богаташу и убогом Лазару“ и потом све нас поучио значају ове приче. Епископ је на самом почетку своје проповеди напоменуо да смо сви ми различити, али да исто тако својим животом ми заслужујемо и различите награде. Ако смо Хришћани, ми верујемо у загробни живот, али у тај вечни живот воде само два пута, пут добра и пут зла. Можемо отићи или у Рај или у Пакао, а одлука где одлазимо је само на нама. Пакао није постојао, али га је створио човек својим одласком од Господа Бога, својим не веровањем у Њега и својим веровањем у Ђавола. У Рај можемо отићи ако смо за време овог нашег живота живели по правилима Раја. Ми не треба да се плашимо Бога, како каже наш Владика Јован, већ треба да се плашимо нашег греха, нашег непокајаног греха. Никако није страшно или ужасно пасти или испрљати се, погрешно је не устати после пада или не опрати се после прљања. Наша Црква има доста начина очишћења од грешног начина живота, а то је вера, на првом месту, подвиг, покајање и живот по хришћанским врлинама. Тумачивши причу о богаташу и Лазару, Епископ је нагласио да овај богаташ није отишао у Пакао зато што је био богат и да овај сиромах није отишао у Рај јер је био сиромашан, већ да богат није искористио оно шта је добио на дар од Господа и није своје богатство усмерио и ка другим људима, да им помогне, док је сиромах своје страдање стрпљиво прихтавио, није роптао на Бога, већ је смирено прихватио своју ситуацију и трпео је своје проблеме. Господу када будемо отишли Он неће гледати у шта смо обучени, већ шта носимо са собом од својих добрих дела. Никако није тешко задобити место у Рају, требамо само веровати, гладног нахранити, жедног напојити и неодевеног обући. Господ ће нам отворити врата свога Царства само ако смо и ми своја врата отварали онима којима је наша помоћ била потребна, наводи Преосвећени Владика.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Светог Причешћа којем је приступио велики број верника, Епископ Јован је доделио грамате захвалности Борислави Цветковић из Аранђеловца и Душану Петровићу из Горње Трешњевице, а потом је посетио изложбу под називом „Срби Ливањског Поља – Трајање кроз векове“ у организацији удружења „Огњена Марија Ливањска“ која је било изложена у сали парохијског дома Врбичке Цркве.

ђакон Немања Искић