ИЗЛОЖБА ЛИКОВНИХ РАДОВА И ЕКСПОНАТА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „РУКА ПРИЈАТЕЉСТВА“

ИЗЛОЖБА ЛИКОВНИХ РАДОВА И ЕКСПОНАТА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „РУКА ПРИЈАТЕЉСТВА“У понедељак, 13. новембра 2017. године, одржана је изложба ликовних радова и експоната насталих на радионицама у оквиру пројекта „Рука пријатељства“. Овај пројекaт настао је као плод сарадње ЦО лазаревачке и Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју ОЈ Лазаревац, и са благословом Његовог Преосвештенства Владике шумадијског Господина Јована, реализује се већ пету годину за редом. Присутнима су се на почетку у име центра обратили управник Драгана Томовић и дефектолог Јелена Вукић, а у име ЦО лазаревачке, свештеник Влада Димитријевић. После поздравних речи и захвалности упућене заслужнима за трајање пројекта, окупљени су имали прилику да уживају у византијском појању лазаревачких појаца Предрага Пауновића и Александра Павлића.

Радионице се одржавају у сали лазаревачког парохијског дома и имају за циљ да укључе што већи број корисника са потешкоћама у развоју, како би се дружили, упознавали, развијали и подстицали креативно изражавање у духу православне вере. Корисницима Центра се на овај начин пружа могућност да се развијају духовно, у оквиру своје цркве, чиме храм Светог Димитрија у Лазаревцу поспешује своје могућности у комуникацији и раду са децом са потешкоћама у развоју. Програм се састоји од активности које су плански конципиране и усклађене са способностима и могућностима корисника. Кроз овај облик рада се ангажују корисници различитог степена ометености, пола и узраста, по принципу добровољности. Заступљени облици рада су групни и индивидуални. Аутори пројекта „Рука пријатељства“ су дефектолози Јелена Вукић и Љиљана Милић и свештеник Влада Димитријевић.

Највећим успехом сматрамо то што штићеници Центра радо и са љубављу, већ пет година, долазе на радионице, учествују у раду, свако према својим способностима, што се могло видети и на фотографијама на изложби, којима је то и документовано. Корисници Центра се нарочито радују одласку у храм и вежбању појања. Но, све ово не би било овако успешно да није љубави и пожртвовања особља Центра, без чије стручне подршке и помоћи не би било могуће реализовати један овакав пројекат. Захваљујемо се управницима Центра, садашњем, госпођи Драгани Томовић, и господину Звонку Младеновићу за време чијег смо мандата почели сарадњу. Истичемо и веома успешну сарадњу са госпођом Љиљаном Милић, дефектологом, која је све ове године, била координатор пројекта.

Наш мали јубилеј, петогодишљицу, смо крунисали и поклоничким излетом у манастир Боговађу, који нам је свима донео духовно окрепљење. Захваљујемо се игуманији манастира, мати Агнији, на срдачном дочеку.

Поред пројекта „Земља живих“, који је један велики и озбиљан пројекат наше Цркве усмерен на рехабилитацију оболелих од болести зависности, и који од почетка у нашем намесништву успешно води отац Александар Новаковић, и овај наш мали, али важан пројекат, придружује се листи милосрдне делатности наше црквене општине.

свештеник Влада Димитријевић